Home Tour: High sloped ceilings and distinct areas make this condominium feel like a homestead

A lawyer who works for a tech company lives in this ground floor condominium unit. Wanting it to be a retreat to relax after long business trips and long days at work, she sent her memoir to Lim Shing Hui, the lead architect of L Architects and a longtime friend of the church. whose work she follows.

Besides these demands, Shing Hui also realized the full potential of this 12-week renovation project. “As soon as I entered the apartment, I noticed that the living room and the bedroom opened up to a beautiful patio with trees, plants and water features. I wondered if I could make the living room and bedroom feel like they belonged in a house where the doors or windows open onto a garden,” she adds.

(Related: Somnio: You Need an Invitation to Get an Apartment on the World’s Largest Superyacht)

In general, first-floor apartments are not the most popular among buyers, who prefer privacy and views on higher floors. Well, Shing Hui changed all that.

When the existing false ceiling was removed and the team discovered the extra ceiling space above it, it was as if the apartment itself sent a subliminal message that it aligned with Shing Hui’s vision. . The landscaping of the common space, coupled with the discovery of a high and lofty ceiling, was the very catalyst for the design strategy.

The current state of the apartment was old and dark, and it seemed cold and dark to Shing Hui. “It just didn’t feel like a home should be,” she says.

“We wanted to use this project as an experiment to connect landed house and apartment typologies, and reimagine the negative aspects of a ground floor unit into something as delightful as a landed house. It’s particularly poignant in Singapore, where land is scarce, there are so few landed houses and owning one remains inaccessible to most.

Maximizing natural light in the apartment was also an essential part of the brief. Hacking the original kitchen wall allowed more sunlight to penetrate the deep recesses of the interior and expand the dining area.

(Related: House tour: a classy bungalow built around mature trees on its grounds)

The floor plan is separated into three main areas: the living room, the dining room and the master bedroom. Due to the high ceilings, each area has its distinct pitched roof, creating the illusion of three small houses inside one large space. They also require crossing thresholds with granite steps surrounded by river pebbles. The intention is to convey the feeling of traveling from house to house.

While any designer’s immediate response to an apartment with a high ceiling is to introduce a loft, Shing Hui chose not to add one as the existing open floor area was adequate for the homeowner living a lifestyle simple and does not collect too many physical goods. .

Also, she adds, sloping roofs and sloping ceilings are closely associated with the imagery of a home from an architectural perspective. “When you ask a child to draw a house, they often picture one with a sloping roof.”

(Related: House tour: Natural history meets modern art at this terraced house in Chip Bee Gardens)

Shing Hui’s goal was to remove the stigma attached to a ground floor apartment in a multi-family building. “People often walk in with preconceived notions of what a typical condo interior should look like. Many are surprised and slightly confused when they realize it has an unexpected house shape. “I find it amusing,” she said.

Of course, the shape of the house is not the result of the whims of the designer or the client. This is a contextual response to the site. In addition to responding to the client’s brief, good design incorporates reading what the rooms need and contextualizing the spatial meaning behind visually appealing images.

“Basically, we are not just interior designers. Designing thoughtful and stimulating spaces is our goal. The owner admits that it changed her. Since moving in September 2020, she’d rather stay home than go out. “I love inviting friends over to enjoy meaningful conversations.”

“This house allows me to do just that and more,” she says.

This article originally appeared in Home and Decor.

Comments are closed.