House 1 / SPEED Architects

0


House 1 / SPEED Architects

© Simen Øvergaard© Simen Øvergaard© Simen Øvergaard© Simen Øvergaard+ 28


  • Zoned Area of ​​this architectural project Zoned:
    142 m²

  • Year Year of completion of this architecture project

    Year:


    2021


  • Photographs Photographs: Simen Øvergaard

  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project

    Manufacturers: Cesi Ceramica, Dørfabrikken Vatnestrøm, Ifö Electric, KLH, Natré Vinduer


  • Principal architects:

    Espen Robstad Heggertveit, Eirik Mikal Stokke

© Simen Øvergaard
© Simen Øvergaard

Text description provided by the architects. House 1 is located in Tromøy, an island on the southern coast of Norway, characterized by pine forests, rocky beaches and wild shores. The project consists of a small house and an annex, designed by architects Eirik Mikal Stokke and Espen Robstad Heggertveit as part of their Oslo-based firm Section Plan Elevation Extrusion Diagram Architects (SPEED).

© Simen Øvergaard
© Simen Øvergaard
© Simen Øvergaard
© Simen Øvergaard

The land is located next to a beach and a nature reserve where the client used to go swimming with her friends every Sunday, all year round. Large parts of the plot are made of bare rock, so the house is set back to avoid unnecessary excavation. The living room opens onto the landscape and allows you to enter the rocky heather field on the right. The house is oriented towards the sea but designed to shelter from strong winds. Curving over 26 meters, the house has several nooks and pockets on either side, ensuring that there is always a sheltered sunny space to be found.

© Simen Øvergaard
© Simen Øvergaard
© Simen Øvergaard
© Simen Øvergaard

All the rooms are on the same level, with three bedrooms, two bathrooms, a dressing room, a laundry room and a spacious hallway, as well as a continuous space containing a living room, a dining room and a kitchen. The annex houses a small living room, a kitchen and a bathroom, as well as a loft bed. There is a separate entrance for the sauna, next to the outdoor shower, also located in the annex. On hot summer days, the house opens up to its surroundings – with direct access from each bedroom, living room, dining room and kitchen – merging interior and exterior spaces.

© Simen Øvergaard
© Simen Øvergaard

The house is designed to suit the client’s lifestyle – living alone, but with space for children, grandchildren and friends. The dining room thus became the most important space, with large sliding glass doors open on either side of the house. For special occasions, a long table can extend from the kitchen to the living room, or from the dining room and through the openings on either side.

© Simen Øvergaard
© Simen Øvergaard

The project was on a tight budget, requiring innovative ideas and precise direction. The CLT construction of the building ensured millimeter precision. The wooden walls are left exposed and untreated, giving the house a certain raw character, while keeping it refined and warm. This allows the client’s own furniture, artwork and items to take center stage. In contrast, interior sliding doors are spray painted in bright colors at a local auto shop in shades of peach, lemon, and turquoise. Outdoors, cheap industrial materials are being used in new ways, such as pergola and carport, where fiberglass sheets intended for barns filter sunlight; while the fence along the terrace is made of gabions filled with island rocks – typically used as noise barriers along highways.

© Simen Øvergaard
© Simen Øvergaard
Plan 1.100 furnished
Plan 1.100 furnished
© Simen Øvergaard
© Simen Øvergaard

The house is clad in pressure-treated pine, which will gray over time to match the aluminum roof and window frames. As the house is maintenance-free, the client is free to enjoy the scenery and invite her friends over for a sauna and a cold shower after their Sunday swim.

© Simen Øvergaard
© Simen Øvergaard



Leave A Reply

Your email address will not be published.