In Singapore, a home with a ‘flying wall’ gives a family much-needed privacy

Still, there were challenges. The corner site adjoined other plots of houses and a school with eight noisy exhausts that faced the house. Ng contacted the school, which agreed that it was time to revamp the air conditioning system. Much to Ng’s relief, they replaced the exhausts and turned them inboard.

“But initially we weren’t sure the school would comply. We raised this concern with the architecture team. When we enter the compound, we don’t want to see the ugly exhausts” , said Ng.

This is how the idea of ​​the “flying wall” was born. It is a wall extending from the second floor of the square-shaped house, the plane of which slopes against the entrance. The wall shields the interiors from views of unsightly school services as well as the road through a strategic composition of transparency and opacity.

“Balancing between the client’s desire to maximize site coverage and the need to maintain the privacy of the school, the design responded by exploring an intervention that would significantly alter the perception of the unusually shaped plot. and its negative spaces. This resulted in the introduction of a simple and unique gesture where interior spaces are [skewed] as an attempt to reshape the relationship of the home, its spaces, and its surroundings both spatially and visually,” explained Christina Thean, Principal of Park + Associates.

The juxtaposition of the oblique box and the flying wall creates interesting pockets of space that create a dialogue between the exterior and the interior. The upward view frames the sky while the downward view from the upper levels frames a balcony on the second floor, and a swimming pool and garden on the first floor. On the balcony, the family can exercise or enjoy the outdoors in privacy behind the wall.

Comments are closed.