Murakoshi House / S Design Farmhouse

Murakoshi House / S Design Farmhouse

Murakoshi House / S Design Farm - Interior Photography, SofaMurakoshi House / S Design Farm - Interior Photography, PaintingMurakoshi House / S Design Farm - Interior Photography, Concrete+ 35

Murakoshi House / S Design Farm - Interior Photography, Windows
© Koichi Torimura

Text description provided by the architects. A two-storey wooden house + loft for a working couple in the city. The site is shaped like a pentagon sitting on a corner surrounded by roads in three directions. The stream that runs nearby and the road that runs straight to the site let the wind through, but at the same time lots of people and cars pass by, so privacy had to be thought about. In addition, this is an area at risk of flooding, and a plan that also serves as flood control was necessary.

Murakoshi House / S Design Farm - Interior photography, table, lighting, chair, windows
© Koichi Torimura
Murakoshi House / S Design Farm - Image 24 of 35
To plan
Murakoshi House / S Design Farm - Interior Photography
© Koichi Torimura

Therefore, we have created a transverse “vacuum” that brings light and wind inside, also securing the line of flow for people and cars while warding off water, matching elements such as ” light, wind, people, cars and water” surrounding the site.

Murakoshi House / S Design Farm - Interior Photography, Sofa
© Koichi Torimura
Murakoshi House / S Design Farm - Image 25 of 35
Plans

In order to maximize the building’s coverage ratio, we designed a pentagonal plan configuration that matches the shape of the site and chose a second floor + attic sectional configuration considering height restrictions, fire prevention regulations fires and structural planning. In order to minimize the impact on the building in the event of flooding, we planned to use a high foundation for the first floor.

Murakoshi House / S Design Farm - Interior Photography, Kitchen
© Koichi Torimura
Murakoshi House / S Design Farm - Interior Photography, Table, Windows, Bedroom
© Koichi Torimura

Since this is a crowded area of ​​houses and the owner preferred a monolithic exterior with fewer windows, we reduced the windows to the exterior wall as much as possible and made a large opening in the atrium exterior that leads to the courtyard on the first floor, taking into account privacy while ensuring adequate lighting and ventilation. The trapezoidal-shaped living-dining room has a visual effect that makes it spacious, and the floor plan that allows easy movement and the line of sight to the upper part of the exterior atrium is designed to give an impression depth.

Murakoshi House / S Design Farm - Interior Photography, Windows
© Koichi Torimura

Considering the running cost and the burden on the overall environment, we have designed a high insulation performance of Ua value 0.37, applying heat exchange type ductless ventilation. Airtightness with a small C value reaches a level that practically does not require heating even in winter. It’s hard to notice in the photos, but allowing control of lighting, air conditioning, appliances, etc. by voice or smartphone, we managed to eliminate light switches and remote controls from the space with aesthetics and convenience in mind.

Murakoshi House / S Design Farm - Interior Photography
© Koichi Torimura
Murakoshi House / S Design Farm - Image 26 of 35
Section
Murakoshi House / S Design Farm - Interior Photography, Living Room, Table, Chair
© Koichi Torimura

The parking space has become a rich and versatile space by giving the “openness” and the “height” where the wind blows. In addition, the load on the building is reduced by passing flood waters during a flood, creating a rational spatial configuration.

Murakoshi House / S Design Farm - Exterior Photography, Facade
© Koichi Torimura

By equipping the architecture with preparations for natural disasters, which have multiplied in recent years, we have ensured the safety of our customers. At the same time, we have created an “open/public garage” which will become a place where people can easily gather outside and a “closed/private living room” where customers can enjoy their leisure time surrounded by the beautiful interiors. that they collected. . We thought about how to create an urban home that provides comfortable living while balancing two different aspects.

Murakoshi House / S Design Farm - Exterior Photography, Windows, Facade
© Koichi Torimura

Comments are closed.